COSMO | Er is een volgorde die voor u werkt!

Gepubliceerd op door & geplaatst in algemeen, COSMO.

volgorde gesprekkencyclus COSMOMet de goede volgorde in COSMO werken, bevordert ontwikkeling op eigen kracht

Hiervoor beschreef ik wanneer gesprekken over ontwikkeling vanzelf gaan. Om die reden is er een logische volgorde om in COSMO te werken. COSMO helpt u de u de gesprekkencyclus te ondersteunen door ruimte te maken voor het echte gesprek. Dan helpt het als u een gevoel heeft bij de volgorde in COSMO. Stel dat uw teamlid zelden of weinig met COSMO heeft gewerkt, dan zijn er drie stappen of drie vragen om te stellen.

 1. Log in, in COSMO, en vul voor jezelf eens de vragen in die staan onder het tabblad “AMBITIE”?
  Dit is de vraag waar u heel  ver mee komt. Op basis van wat een medewerker hier invult, kunt u al een heel boeiend gesprek voeren.
 2. Als je klaar bent met het tabblad AMBITIE  probeer dan in het tabblad [POP] en vul daar een [POP-Vragenlijst] in.
  Zeker als een medewerker aan een AMBITIE en POP-Vragenlijst  heeft gewerkt, kunt u een heel goed gesprek voeren. Vraag vooral aan de medewerker om zelf in COSMO verslag te doen van dat gesprek.
 3. Welke gevolgen heeft de POP-Vragenlijst voor je wensen omtrent competenties en mobiliteit? Wil je het tabblad COMPETENTIES en het tabblad MOBILITEIT vullen?
  Als de eerste twee vragen beantwoord zijn, is de derde vraag op een praktische manier in te vullen. Het wordt een concreet zoekproces naar een klus of functie of naar bijvoorbeeld een opleiding.

 

Wat bereikt u met deze volgorde? Volgens ons:

1)      Bereik je meer mensen met COSMO. Of beter: Jij krijgt meer teamleden aan de slag met de eigen ontwikkeling en deze mensen boeken meer resultaten.

2)      Laat jij je teamleden zelf met COSMO werken. Ze gebruiken de tabbladen van hun dossier en ze maken zelf gespreksverslagen. Zij worden zelf de stuurlui in hun eigen bekwaamheidsdossier en hun eigen ontwikkeling. Jij neem de rol van coach in.

Zoals Hans Baan, directeur van het METZO college laatst zei: “Door te praten over AMBITIE gaan we echte gesprekken voeren”.

Soortgelijk nieuws:

 1. Beroepsidentiteit wordt ambitie Ambitie: Als je wilt uitspreken wat je wil betekenen in...
 2. Gesprekkencyclus (5) | Het echte gesprek Een goed gesprek begint met vier vragen Echte gesprekken tussen...
 3. Gesprekkencyclus (1) | van procedure naar gesprek Wat is nu die vermaarde gesprekkencyclus? Yumi Stamet schreef een...
 4. Metzo en gesprekkencyclus METZO college uit Doetinchem wil de gesprekkencyclus vernieuwen. De focus ligt hierbij...

Tags: , , ,

Reageer

Registreer je bij SIKON - Niet verplicht, maar je reacties zijn dan voortaan direct geplaatst!

De registratie is alleen voor de reacties op de site en je gegevens zullen nergens anders voor worden gebruikt.