Succesvol met het bekwaamheidsdossier

Gepubliceerd op door & geplaatst in COSMO, gesprekkencyclus.

Wat maakt het bekwaamheidsdossier succesvol?

Het zou beter zijn om die vraag aan de gebruikers van COSMO voor te leggen. Als ik die vraag krijg denk ik aan een aantal besturen.  Ik neem aan dat ik ze in deze positieve blog mag noemen.

Goed uitgewerkte bekwaamheidseisen

We hebben een aantal besturen die de competentieprofielen heel goed uitgewerkt hebben. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan Batavorum en Peelraam. In deze Stichtingen heeft men er veel tijd aan besteed om inhoud te geven aan de competenties. Samen met leerkrachten is daar uitgewerkt wat de competenties nu echt op de werkplek betekenen. Door deze beweging en door het overleg is handen en voeten gegeven aan de competenties. Hierdoor zijn competenties iets geworden wat je kunt doen en wat je voor je ziet. Medewerkers hebben daardoor goed voor ogen wat er bij de functie hoort.

Consequent met iedereen in gesprek zijn

Er zijn bestuurders die goed overzien of er regelmatig gesprekken worden gevoerd met ALLE medewerkers. Bij Poolster gebeurt dit bijvoorbeeld. De adviseur P&O van Poolster zoekt met regelmaat in COSMO op welke gesprekken er zijn gevoerd en welke gevolgen dit heeft gehad.  Poolster zelf heeft er op aangedrongen dat wij dit in een overzicht beschikbaar maken in COSMO. Dat overzicht is er nu ook. Instructie over dit overzicht vindt u hier.

Gebruik de kracht van de medewerker'Gesprek op eigen KRACHT

En dan zijn er scholen waar de leerkracht zelf wordt uitgedaagd om de eigen kracht en de eigen ambitie te vinden en te koesteren.  Leidinggevenden in die scholen gaan er van uit dat iedereen zijn KRACHT heeft en iedereen DROMEN heeft. De vraag is natuurlijk niet of een medewerker die wel heeft. De kunst is wel om het inzicht in eigen kracht en dromen aan te boren. Dat doen zij door het juist daar met medewerkers over te hebben. In de proef bij METZO lijkt dit te lukken. Leidinggevenden spreken daar niet met medewerkers over wat moet maar juist over wat er goed gaat en wat er nog meer van kan komen. Zo lukt het ze blijkbaar om met meer   medewerkers in gesprek te komen over hun ambities en het zelfinzicht en om de inspiratie van medewerkers  aan te boren.

 

 

Soortgelijk nieuws:

  1. COSMO | Er is een volgorde die voor u werkt! Met de goede volgorde in COSMO werken, bevordert ontwikkeling op eigen...
  2. Gesprekkencyclus (5) | Het echte gesprek Een goed gesprek begint met vier vragen Echte gesprekken tussen...
  3. Product tarieven Prijs voor 360 graden feedback NSA competenties Buiten COSMO bieden...

Reageer

Registreer je bij SIKON - Niet verplicht, maar je reacties zijn dan voortaan direct geplaatst!

De registratie is alleen voor de reacties op de site en je gegevens zullen nergens anders voor worden gebruikt.